Connect with us

Justiție

Sportalert.ro: ÎCCJ a desfiinţat decizia Ministerului Tineretului şi Sportului din 2017 de sistare a finanţării Federaţiei Române Tenis

Published

on

[post-views]
Sportalert.ro: ÎCCJ a desfiinţat decizia Ministerului Tineretului şi Sportului din 2017 de sistare a finanţării Federaţiei Române Tenis 1

Instanţa supremă a României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a desfiinţat ca nelegal şi abuziv actul Ministerului Tineretului şi Sportului din 2017, prin care această instituţie publică a decis sistarea finanţării Federaţiei Române de Tenis, se arată într-un comunicat al FRT, citat de sportalert.ro.

„Înalta Curte decide în mod definitiv că Ministerul Sportului a încălcat legea prin sistarea finanţării Federaţiei Române de Tenis în 2017. Comunicată recent, motivarea Deciziei civile nr. 5211/2.11.2021 evidenţiază pe larg grava nelegalitate comisă în 2017 de ministerul care se ocupă de sportul naţional, hotărâre care a avut un impact negativ uriaş asupra dezvoltării sectorului juvenil al tenisului românesc.

La 5 ani distanţă de la momentul sistării finanţării, este dovedit definitiv că dreptatea a aparţinut Federaţiei Române de Tenis, care a fost victima unui abuz al autorităţii. Motivarea acestei hotărâri judecătoreşti definitive constituie totodată un reper important în materia funcţionării federaţiilor sportive.

Este tranşat acum de instanţa supremă a României faptul că teoriile îndelung repetate de contestatarii de profesie ai federaţiei au fost şi sunt greşite – calitatea de membru al unei federaţii sportive nu este dependentă de înscrierea în Registrul Federaţiilor, născându-se de la momentul afilierii prin hotărâre AGA, şi nu necesită avizul MS: ‘Astfel, este de necontestat faptul că, din economia dispoziţiilor OG nr.26/2000, rezultă că în actele constitutive ale asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor sunt cuprinse menţiuni obligatorii referitoare la datele de identificare a membrilor asociaţi, fondatorilor, respectiv a membrilor iniţiali, care îşi exprimă acordul de voinţă pentru înfiinţarea asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei.

Nimic nu-i împiedică pe aceşti membri iniţiali să prevadă în cuprinsul actului constitutiv interdicţia de afiliere de noi asociaţi/membri sau, dimpotrivă, posibilitatea afilierii ulterioare. În speţă, această din urmă posibilitate a fost prevăzută în actul constitutiv al recurentei reclamante, care face referire expresă la afilierea de noi membri în baza voinţei asociaţilor, materializată printr-o hotărâre a Adunării Generale a acestora, iar nu prin modificarea actului constitutiv’”, se arată în comunicatul de presă al federaţiei.

„De altfel, motivarea primei instanţe contrazice şi jurisprudenţa secţiei de contencios administrativ a instanţei supreme, în care – în analizarea legalităţii actelor administrative emise în materie de finanţare a federaţiilor sportive de către Ministerul Tineretului şi Sportului – s-a statuat în mod repetat că afilierea de noi membri nu reprezintă o modificare a prevederilor actului constitutiv”, se precizează în decizia Curţii.

Federaţia Română de Tenis menţionează, totodată, că a demarat deja în faţa Curţii de Apel Bucureşti executarea silită a Ministerului Sportului pentru plata sumelor reţinute pe nedrept, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare.

„Aceşti bani vor fi investiţi primordial în dezvoltarea sectorului juvenil, în încercarea de a repara pe cât posibil prejudiciile produse în decursul acestor 5 ani prin blocarea nedreaptă a finanţării tenisului românesc”, se mai arată în comunicatul de presă.

Federaţia Română de Tenis nu a primit finanţare de la bugetul de stat, în perioada 2017-2020, din cauza problemelor juridice.

Advertisement

Popular