Connect with us

Sport

Sportalert.ro: CM 2022: Zboruri între Israel şi Qatar, deschise palestinienilor, anunță FIFA

Published

on

[post-views]
Sportalert.ro: CM 2022: Zboruri între Israel şi Qatar, deschise palestinienilor, anunță FIFA 1

Zboruri charter directe vor permite suporterilor israelieni şi palestinieni să ajungă în Qatar în timpul Cupei Mondiale de fotbal 2022, care începe pe 20 noiembrie în emirat, a anunţat joi FIFA, citată de sportalert.ro.

Aceste zboruri vor opera „temporar” între Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi Aeroportul Internaţional Hamad din Doha, chiar dacă Israelul şi Qatarul nu întreţin relaţii diplomatice.

În timp ce accesul rezidenţilor din teritoriile palestiniene este sever restricţionat în mod obişnuit, comunicatul FIFA precizează doar că aceste zboruri vor fi „supuse reglementărilor de securitate şi capacităţilor operaţionale israeliene”. Detalii vor fi oferite „în timp util”.

Pasagerii vor trebui să dispună, aşa cum este regula pentru toţi suporterii, de bilete de meci şi de un card Hayya, care serveşte drept viză.

Peste 10.000 de suporteri israelieni şi palestinieni au bilete, potrivit unor surse diplomatice.

Aceste zboruri vor fi închiriate de o companie aeriană al cărei nume nu a fost dezvăluit, care „are deja drepturi de aterizare în Qatar”, se arată în comunicat.

Serviciile consulare pentru cetăţenii israelieni vor fi furnizate „în coordonare cu Ministerul israelian al Afacerilor Externe printr-o companie privată specializată în călătorii internaţionale”. Palestinienii vor avea acces la serviciile ambasadei lor din Doha.

În virtutea angajamentelor sale de ţară gazdă a Cupei Mondiale, Qatarul nu le putea refuza suporterilor dintr-o ţară accesul, iar discuţiile s-au desfăşurat luni de zile, vizând mai ales prezenţa palestinienilor la bordul acestor zboruri, potrivit unei surse care cunoaşte negocierile.

Emiratul din Golf a avertizat de asemenea că acest acord ar putea fi anulat în caz de ”escaladare” la Ierusalim, Gaza sau în Cisiordania, a adăugat această sursă.

Acest acord „nu trebuie politizat”, a comentat un reprezentant al emiratului. „Poziţia noastră cu privire la normalizare (a relaţiilor cu Israelul – n. r.) nu s-a schimbat. Poziţia Qatarului rămâne strâns legată de soluţionarea chestiunii palestiniene”, a adăugat el.

„Este o veste excelentă pentru iubitorii fotbalului şi pentru toţi israelienii”, obţinută după „o muncă asiduă de multe luni”, a declarat premierul israelian Yair Lapid, fără să-i menţioneze pe suporterii palestinieni.

Advertisement
loading...

Popular