Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,10 aprilie,2023. Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox,10 aprilie,2023. Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie 1

Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompie, și a celor treizeci și șase împreună cu dânșii

Acești patruzeci de mucenici din Africa au trecut la Domnul, în timpul domniei împăratului Deciu, pentru că au refuzat să lepede credință în Hristos aducând jertfe idolilor. Guvernatorul provinciei, Fortunian, a poruncit că treizeci și șase dintre ei, să fie omorâți prin tăierea capului.

Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie, însă au fost aruncați în închisoare fiind legați în lanțuri. Aici s-a arătat un înger al Domnului, i-a eliberat din lanțuri și a ospatat pe mucenici. Ei au fost scoși afară și torturați, apoi iar aruncați în temniță.

Guvernatorul a poruncit că în locul unde erau ținuți aceștia să fie aruncați șerpi veninoși și scorpioni, pentru că mucenicii să moară în chinuri. Dar necuvantatoarele nu s-au atins de ei.

Guvernatorul văzând că nu reușește să-i ucidă pe cei patru mucenici, a poruncit, în cele din urmă, omorârea lor prin decapitare. Fiind aduși la locul execuției, ei au cântat în  psalmi aducând laude lui Dumnezeu.

Cu toții au luat cununa muceniciei în anul 250.

Tropar

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfintei proorocite Olda;

-Sfinților mucenici Iacov preotul și Aza diaconul;

– Sfântului noul mucenic Dima;- Sfântului Grigorie, Patriarhul Constantinopolului;Mâine, facem pomenirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement

Popular