Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 8 februarie, 2023. Sfântul Teodor Stratilat; Sfântul Proroc Zaharia

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 8 februarie, 2023. Sfântul Teodor Stratilat; Sfântul Proroc Zaharia 5

Sfântul Teodor Stratilat a viețuit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Împăratul Liciniu, ridicând prigonire asupra creștinilor, ucide pe cei 40 de mucenici din Sevastia și pe mulți creștini care refuzau să se închine idolilor.

Împăratul, auzind că Teodor era creșțîn și convertea pe mulți păgâni la creștinism, merge în cetatea Iracleea, în care acesta era conducător, să-i ceară să jerfeasca idolilor. Aduce cu sine mai multe statui de aur și argint, ridicate în cinstea zeilor.

Sfântul Teodor îi cere împăratului aceste statui, spunând că mai întâi dorește să se închine lor în casa lui, că mai târziu să le jertfească acestora în fața celor din cetate. Teodor distruge statuile și împarte aurul și argintul săracilor.

Este supus la multe chinuri, iar după cinci zile de temniță, este răstignit asemeni lui Hristos. I-au fost pironite mâinile și picioarele, iar trupul i-a devenit țintă tinerilor arcași. Apoi, strigând către Domnul, a spus: „Doamne, ai zis mai înainte: Eu sunt cu tine, iar acum pentru ce m-ai lăsat? Vezi Doamne, că fiarele cele sălbatice m-au chinuit pentru Tine.

Luminile ochilor mei sunt scoase, mi se rănește fața, mi se sfărâmă dințîi, iar oasele pe cruce mi se frâng.

Pomenește-mă, Doamne, pe mine, cela ce rabd cruce pentru Tine, fier, foc și piroane; de acum, primește duhul meu, că să ma duc din viața aceasta”.

Acestea zicandu-le, mucenicul a tăcut și n-a mai grăit nimic. Împăratul, crezând că este mort, l-a lăsat pe cruce. Noaptea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și l-a făcut sănătos. În urma acestei minuni, mulți păgâni s-au convertit la creștinism.

I s-a tăiat mai târziu capul, din porunca împăratului Liciniu.

Troparul Sfântului Teodor Stratilat

Cu numirea oștirei celei adevărate, purtătorule de chinuri al cerescului Împărat, voievod prea bun te-ai făcut, Teodore.

Căci cu armele credinței te-ai oștit înțelepțește și ai biruit cetele dracilor și purtător de biruință viteaz te-ai arătat. Pentru aceasta, pe tine cu credință pururea te fericim.

Calendar creștin-ortodox, 8 februarie, 2023. Sfântul Teodor Stratilat; Sfântul Proroc Zaharia 6

Sfântul Proroc Zaharia

Sfântul Proroc Zaharia este unul dintre cei profeții care aparțîn perioadei din istoria lui Israel numită „perioada postexilică“ – adică după exilul babilonic. Evreii, întorși în Ierusalim, după 70 de ani petrecuti în Babilon, își găsesc casele și Templul dărâmat, iar pământul lipsit de puterea de rodire.

În acest context, profetul Zaharia încurajează poporul ca Templul Domnului să fie ridicat cât mai repede. Are opt viziuni ce țîn de reconstruirea Templului din Ierusalim, de faptul că Dumnezeu vrea să întărească poporul pentru anii care vor urma.

În una din viziuni, Ierusalimul este înconjurat de un zid asemănător cu o funie de măsurat, ce nu simbolizează altceva decât protecția pe care Dumnezeu o va oferi. Vestește Intrarea Domnului în Ierusalim (Zah. 9, 9), vinderea Mântuitorului pe 30 de arginți (Zah. 11, 12-13), străpungerea coastei Mântuitorului (Zah. 12, 10), etc. Sfântului Proroc Zaharia a adormit în pace, la adânci bătrâneți.

Troparul Sfântului Proroc Zaharia

Prăznuind pomenirea proorocului Tău Zaharia, Doamne, printr-însul Te rugăm, mântuieste sufletele noastre.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:- Sfinților Mucenici Nichifor și Ștefan;- Sfinților Mucenici Filadelf și Policarp;- Sfintelor Mucenițe surori Marta și Maria;- Sfântului Cuvios Mucenic Licarion;- Sfântului Cuvios Macarie, episcopul Pafosului;- Sfântului Cuvios Perghet.

calendar creștin-ortodox

Advertisement

Popular