Social
Calendar creștin-ortodox, 9 februarie, 2022. Sfântul Mucenic Nichifor

Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în secolul al III-lea și era prieten cu preotul creștin Sapriciu. Diavolul a semănat ura între cei doi, încât, nu doreau să se mai întâlnească.
După un timp, Nichifor și-a venit în fire și a trimis câțiva prieteni la preotul Sapriciu să-l roage să-l ierte. Pentru că nu a primit iertarea, Nichifor a mers singur la el, și căzând la picioarele lui, i-a spus: „Iartă-mă, părinte, iartă-mă pentru Domnul”.
Sapriciu nu i-a acordat iertare, iar Nichifor a plecat de la dansul rușinat.
Din cauza prigonirii împotriva creștinilor, Sapriciu primește pedeapsa de a i se tăia capul. În acel timp a alergat Nichifor către Sapriciu să-și ceară iertare. Prigonitorii i-au spus lui Nichifor: „Om nebun ca tine niciodată n-am văzut.
Iată acesta merge la moarte, iar tu cu tot dinadinsul ceri de la el iertare. Ce trebuință îți este să te împaci cu cel ce va muri îndată?”
Însă, Sapriciu nu l-a iertat. De aceea, Dumnezeu a luat darul Său de la Sapriciu, și îndată acesta s-a lepădat de El. Sapriciu a ales să nu fie ucis, făgăduind că va jertfi zeilor.
Văzând Sfântul Nichifor că Sapriciu s-a lepădat de Hristos, a început să strige către călăi: „Eu sunt creștin și cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepădat! Deci, tăiați-mă pe mine în locul lui”.
Călăii n-au îndrăznit să-l ucidă fără voia ighemonului și toți se mirau că de bună voie se oferă morții, strigând: „Sunt creștin și zeilor voștri nu mă închin și nu voi jertfi”.În urmă acestei mărturisiri, Nichifor a fost tăiat pentru Hristos în locul lui Sapriciu.

Martiriul Sfântului Mucenic Nichifor
Martiriul Sfântului Mucenic Nichifor
Uimit de cele întâmplate, văzând că și-a pierdut atât de ușor tăria și credința, Sfântul Mucenic Nichifor îi spunea înlăcrimat: „Să nu faci asta frate, să nu-ți pierzi cununa împletită cu atâtea chinuri. Iată, lângă ușă stă Stăpânul Hristos, nu pierde răsplata pentru care atât te-ai ostenit!”. Dar vorbele sale nu aveau nici un efect asupra lui Saprichie.
Înțelegând că nu mai are cum să îl ajute, Sfântul Nichifor a început să strige către călăi: „Eu sunt creștin și cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepădat! Deci, tăiați-mă pe mine în locul lui!” Călăii însă n-au îndrăznit să-l ucidă fără aprobarea ighemonului (conducătorul cetății) și toți se mirau că de bună voie se oferă morții, strigând: „Sunt creștin și zeilor voștri nu mă închin și nu voi jertfi!” Astfel, înștiințat de către unul dintre ucigași de cele întâmplate, conducătorul păgân, a poruncit ca Saprichie să fie eliberat, iar pe Nichifor să-l taie cu sabia.
Așa a primit Sfântul Mucenic Nichifor cununa muceniciei, în ziua de 9 februarie a anului 260, primind de asemenea trei cununi de biruință: a dragostei, a smereniei și a credinței, dându-și sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos.
Semnificația/etimologia numelui Nichifor
În primul rând „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Sfântului Mucenic Nichifor!
Nichifor – cu o tradiție îndelungată în onomastica noastră, dar în prezent aproape ieșit din uz, numele „Nichifor” provine de la o formă de origine grecească, și anume „Nikephoros”.
În componența numelui de origine grecească, „Nikephoros”, cercetătorii lingviști au identificat elementele „nīkē (νίκη)” (victorie, succes, a învinge, a birui) plus „phérō (φέρω)” (aduce, suportă, transportă, a purta), și luate împreună însemnând „purtător de biruință” sau „aducătorul victoriei”.
Deși are o semnificație clară, prenumele de băiat „Nichifor” a început să fie tot mai rar folosit, într-un final, migrând spre categoria numelor de familie și a celor din lumea monahală.
Acest nume este înrudit semantic cu un nume foarte iubit și anume Nicolae care înseamnă „victoria poporului”.
Troparul Sfântului Mucenic Nichifor
Mucenicul Tău, Doamne Nichifor, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri.
Pentru rugăciunile lui mântuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Tot astăzi facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Marcel, episcopul Siciliei, Pangratie, episcopul Tavromeniei și Filagriu, episcopul Ciprului;- Părintelui Român Cilicianul;- Sfântului Mucenic Petru Damaschin.
Mâine, 10 februarie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Haralambie.
