Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 21 februarie, 2023. Sfântul Eustatie și Sfântul Timotei

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 21 februarie, 2023. Sfântul Eustatie și Sfântul Timotei 1

Sfântul Eustatie a fost un apărător al Ortodoxiei. A apărat sfintele dogme la Sinodul Întâi Ecumenic de la Niceea (din anul 325), unde a respins învățătură lui Arie.

Împreună cu ceilalți Sfinți Părinți, Sfântul Eustatie a mărturisit pe lisus Hristos că Fiu al lui Dumnezeu, că fiind deopotrivă cu Tatăl și cu Sfântul Duh după dumnezeire (după ființă lor dumnezeiască).

După moartea împăratului Constantin cel Mare, arienii au luat putere și au început să-i prigonească pe creștini. Sfântul Eustatie a fost scos din scaun și surghiunit, mai întâi în Tracia, apoi în Macedonia. Sfântul Eustatie a suferit mult și a trecut la cele veșnice în anul 345 după Hristos.

Sfântul Cuvios Timotei

Sfântul Cuvios Timotei a fost ucenic al Cuviosului Teoctist, starețul mănăstirii din muntele Olimpului, lângă puștiul Simboli, în timpul împăratului Copronim (741-775).

A trăit mulți ani în pustietăți, nevoindu-se în post, înfrânare și rugăciuni. A primit darul de a tămădui bolnavii și de a scoate din oameni duhurile necurate. A trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți.

Troparul zilei

Dumnezeul părinților noștri, Care faci pururea cu noi după blandetile Tale, nu depărta mila Ta de la noi; ci pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viață noastră.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Gheorghe, episcopul Amastridiei;- Sfântului Zaharia, patriarhul Ierusalimului;- Sfântului Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului;- Sfântului Mauriciu împreună cu 70 de mucenici.

Sfântul Timotei este prăznuit în aceeași zi cu sfântul Eustatie

Sfântul Timotei este prăznuit în aceeași zi cu sfântul Eustatie

Mâine, 22 februarie, sărbătorim Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement

Popular