Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 1 Martie, 2023. Sfânta Muceniță Evdochia

Published

on

[post-views]
Calendar creștin ortodox. 1 martie 2019. Sfânta Muceniță Evdochia

Sfânta Muceniță Evdochia era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trăit în timpul împăratului Traian. O bună parte a vieții și-a petrecut-o în desfranare, agonisind o avere însemnată.

Schimbarea să lăuntrică s-a petrecut în chip minunat, datorită monahului Gherman. În urma convorbirilor duhovnicești cu acesta, Evdochia a luat hotărârea de a primi Botezul. După ce a fost botezată de către Teodot, episcopul cetății, ea și-a împărțit toată averea săracilor, apoi s-a călugărit.

În mănăstire s-a dăruit celei mai aspre vietuiri, în desăvârșită ascultare, în posturi, privegheri, și rugăciuni. Nu după mult timp, obștea mănăstirii a cerut-o stareță. Pentru pocăința să adâncă, Dumnezeu a învrednicit-o cu darul învierii morților. Cuvioasă a dobândit moarte muceniceasca, in timpul persecuției din vremea lui Vincențiu, conducătorul cetății Heliopolis.

Troparul Sfintei Evdochia

Mielușeaua Ta, Iisuse Evdochia, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă rastignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, că să împărățesc cu Tine; și mor pentru Tine, că să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:- Sfintei Domnina din Cîr;- Sfintei Mucenite Antonina;- Sfinților Marcel și Anton;- Sfinților Mucenici Silvestru și Sofronie;- Sfinților Mucenici Nestorian și Tribimiu;- Sfinților Mucenici Harisie, Nichifor și Agapie;- Cuviosului Agapie;

Mâine, 2 martie, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Teodot.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement

Popular