Connect with us

Economic

Premierul Ciucă anunță noi măsuri pentru scăderea prețului la energie și la gaze. Câte facturi umflate au primit românii

Published

on

Premierul Ciucă anunță noi măsuri pentru scăderea prețului la energie și la gaze. Câte facturi umflate au primit românii 1

Ciucă a explicat luni seara că, în urma unui acord al coaliției, plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.

Una dintre măsuri: în perioada 1 februarie – 1 mai 2022 pentru consumatorii casnici se aplică următoarele măsuri:a. Plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA rămas 195%b. Plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW.

De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW.

Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW.

De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW.

Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Se aplică de la 1 februarie la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei.

Sunt 1 milion de facturi trimise greșit. Nu se renunță la liberalizarea pieței”, a spus Ciucă.

 

Advertisement
loading...

Popular