Connect with us

Ultima Ora

Orban le dă lovitura lui Ciolacu, Ponta și Tăriceanu! Decretul lui Iohannis nu poate fi modificat

Published

on

Orban le dă lovitura lui Ciolacu, Ponta și Tăriceanu! Decretul lui Iohannis nu poate fi modificat 1

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, că nu este prevăzut în Constituție că Parlamentul poate printr-o hotărâre să stabilească reguli contrare decretului prezidențial. Declarația a fost făcută după ce Parlamentul a aprobat decretul de prelungire a stării de urgență, dar cu anumite condiții.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara că decretul prezidențual prin care a fost prelungită starea de urgență avea nevoie de aprobarea Parlamentului, dar că acesta „nu poate fi suspus unor restricții” printr-o hotărâre a legislativului.

„Noi respectăm Constituția,, ordonanța de urgență 1 care reglementează instituirea stării de urgență, de asemenea decretul președintelui României prin care se prelungește starea de urgență cu 30 de zile. În ceea ce privește articolele din hotărârea Parlamentului, dacă ele sunt contrare Constituției, ordonanței 1 și decretului prezidențial, normal că vom respecta decretul prezidențial.

Părearea mea e că a fost așa… să se bage în seamă și unii dintre cei care stau în izolare la domiciliu, să încerce să intre cumva în poză. Nu există nicăieri prevăzut în Constituție că Parlamentul Românei poate printr-o hotărâre să stabilească reguli contrare decretului prezidențial.

Decretul prezidențial sigur necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie suspus unor restricții care să fie puse într-o hotărâre a Parlamentului”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Acesta a precizat că va încerca să nu intre în conflict cu articolele votate de Parlament.

„Sigur că o să încercăm să nu intrăm în conflict nici cu articolele din această hotărâre a Parlamentului în maăsura în care ele nu sunt contrare decretului prezidențial. (…) Oarecum e tendința de a împiedica emiterea ordonanțelor militare. Le readuc aminte celor care au susținut articolul respectiv din hotărârea Parlamentului că cele mai multe măsuri de restricție, care au fost susținute și de ei, au fost impuse prin ordonanțe militare, pentru că așa este prevăzut în ordonanța de urgență care reglementează starea de urgență și în decretul președintelui României”, a mai spus premierul.

Parlamentul a încuviințat, joi, în ședință online, cu majoritate de voturi, solicitarea lui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, dar au fost impuse Guvernului o serie de condiții.

Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

(sursa: Mediafax)

loading...

Popular