Connect with us

Ultima Ora

Orban le dă lovitura bugetarilor de lux. Măsură fără precedent. Valer Dorneanu și Ciolacu vizați

Published

on

Orban le dă lovitura bugetarilor de lux. Măsură fără precedent. Valer Dorneanu și Ciolacu vizați 1

Persoanele din fruntea instituțiilor publice vor avea și ele parte de o reducere a veniturilor, dar acest lucru nu înseamnă că vor putea absenta de la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a afirmat premierul Ludovic Orban, care a oferit noi detalii cu privire la mecanismul privind șomajul tehnic la stat.

„Cu siguranţă că cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească. Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am ca premier şi la fel şi colegii mei din Guvern şi din instituţiile administraţiei publice centrale. Pur şi simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice”, a declarat Ludovic Orban, vineri, la Antena 1, potrivit Agerpres.

Premierul a subliniat că mecanismul privind șomajul tehnic la stat nu reprezintă o tăiere a salariilor, precum și că prevederile ordonanței de urgență vor fi valabile pe toată durata stării de urgență.

„Pregătim ordonanţa de urgenţă care urmăreşte introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgenţă, prin care în sectorul public jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile şi cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază.

Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se ştie că şi izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome şi se va manifesta, eliminând riscul să-şi infecteze colegii în perioada respective”, a explicat Ludovic Orban.

Odată cu aplicarea mecanismului de șomaj tehnic în sectorul public se va genera o economie cuprinsă între 1,2 și 1,5 miliarde de lei, explica prim-ministrul cu o seară înainte, joi, la TVR.

„Trebuie să fim solidari, trebuie să împărțim greutățile cauzate de această epidemie. Așa cum cei din sectorul privat este afectat, și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de conducere, care dețin funcții de demnitate publică până la angajați.

La baza acestei măsuri se află considerente care țin de solidaritate, dar și de natură epidemiologică. Această măsură reduce riscul de diseminare a virusului. Există considerente de natura resurselor pentru că veniturile statului scad în această perioadă, în urma crizei cauzată de epidemia de coronavirus, aceste venituri trebuie gestionate cu multă chibzuință”, declara Ludovic Orban, la acel moment.

 

loading...

Popular