Connect with us

Breaking News

Medic român decorat de preşedintele Franţei pentru eforturile sale în lupta anti-Covid. FOTO

Published

on

Medic român decorat de preşedintele Franţei pentru eforturile sale în lupta anti-Covid. FOTO 1

Medicul român Radu Lupescu, anestezist şi preşedinte al Asociaţiei medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Ordinul Naţional al Meritului.

Lupescu a fost decorat pe 31 decembrie 2020, alături de alţi membri ai personalului medical din Franţa, pentru eforturile depuse în lupta împotriva pandemiei de SARS-cov-2.

Radu Lupescu s-a numărat printre primii medici români care au avertizat încă de la izbucnirea pandemiei că unul dintre pericolele majore cu care se poate confrunta sistemul de Sănătate este supra-aglomerarea spitalelor şi, drept urmare, reducerea capacităţii medicilor şi asistentelor de a gestiona afluxul uriaş de pacienţi Covid.

Medic român decorat de preşedintele Franţei pentru eforturile sale în lupta anti-Covid. FOTO 2

 

O lună mai târziu, în aprilie 2020, Lupescu a subliniat faptul că evoluţia epidemiei depinde de o serie de elemente, precum:

1. Tendinţa oamenilor de a nu mai respecta distanţarea socială, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Durata măsurilor de izolare socială este importantă: dacă ne uităm la datele publicate despre epidemia de gripă spaniolă în diferite oraşe americane, vedem că durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morţi.

2. Imunitatea naturală. Pentru ca această epidemie să se oprească ar trebui ca în jur de 60% din populaţie să fie imunizată. Din păcate, după primul val de teste serologice vedem că mai puţin de 10% din populaţia regiunii în care trăiesc eu este imunizată.

Deocamdată au fost făcute puţine teste, dar informaţii (neconfirmate) date de un laborator din Lombardia susţin că, în acea regiune foarte grav afectată de epidemie, ar fi doar 15% testaţi pozitiv cu testul serologic.

Dacă aceste date se confirmă, ar însemna că suntem departe de numărul de oameni care ar trebui să fi fost în contact cu virusul pentru a opri epidemia. Asta mai înseamnă că fără vaccin sau tratament adecvat, imunitatea naturală va fi atinsă cu preţul unui număr important de morţi.

3. Apariţia unui tratament şi a unui vaccin. Dacă un vaccin nu este aşteptat înainte de mai multe luni, totuşi, numărul mare al pacienţilor trataţi poate să ne dea destul de rapid indicaţii asupra unui tratament eficace.”

Decretul privind acordarea acestui ordin a fost publicat în Jurnalul Oficial al Franţei.

Medic român decorat de preşedintele Franţei pentru eforturile sale în lupta anti-Covid. FOTO 3

loading...

Popular