Connect with us

Ultima Ora

Legea care prevede utilizarea brăţării electronice pentru monitorizarea prin GPS în cadrul unor proceduri penale intră în vigoare vineri

Published

on

Legea care prevede utilizarea brăţării electronice pentru monitorizarea prin GPS în cadrul unor proceduri penale intră în vigoare vineri 1

Legea care prevede utilizarea brăţării electronice pentru monitorizarea prin GPS în cadrul unor proceduri penale intră în vigoare vineri, iar astfel se aplică unele modificări ale Codului Penal, Codului de Procedură Penală.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, prin intrarea în vigoare a Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, devin aplicabile unele modificări ale prevederilor Codului Penal, Codului de Procedură Penală şi ale altor acte normative.

Astfel, încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condiţiilor de deplasare va constitui infracţiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.

Atunci când, cu rea-credinţă, inculpatul încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţei de judecată, în cursul judecăţii.

 

Conform sursei citate, se va indica în mod expres perioada de timp, precum şi, după caz, locul de muncă, instituţia de învăţământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului.

În cadrul programului de supraveghere, se va stabili ca, cel puţin o dată la 7 zile calendaristice, persoana aflată sub control judiciar să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa.

loading...

Popular