Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,6 aprilie 2021. Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Published

on

Calendar creștin-ortodox,6 aprilie 2021. Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului 1

Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia din părinți creștini. Potrivit Sfinților Părinți, pe când Eutihie era copil și se juca cu alții de vârstă lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei în viață. Când a venit rândul lui, Eutihie a scris: „Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales stareț al unei mănăstiri din Amasia. La vârstă de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei că delegat al sau la al V lea sinod ecumenic, ținut în Constantinopol în anul 553.

Când s-a adus în dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dați anatemei după moartea lor, Eutihie a arătat că da, acest lucru se poate, în baza cuvintelor dumnezeiești de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, după alte cronologii], 13: 1-8, și de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, după alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe împărat că Eutihie să ocupe scaunul patriarhal după moartea să. Acest lucru se vă întâmplă, Sfântul Eutihie păstorind Biserica lui Hristos în pace timp de doisprezece ani. După acești ani, împăratul Iustinian a căzut în erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru că s-a împotrivit ereziei, a fost exilat la mănăstirea lui cea dintăi. Acolo Patriarhul Eutihie a rămas timp de alti doisprezece ani și opt luni.

El s-a arătat a fi făcător de minuni, căci îi vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugăciunea și prin ungerea cu untdelemn sfințit. După moartea împăratului Iustinian, a fost împărat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie în scaunul patriarhal de la Constantinopol, în care Sfântul a rămas până la moartea lui. Sfântul Patriarh Eutihie a trecut la cele veșnice în anul 582.

Troparul Sfanțului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Eutihie, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;- Sfinților o suta douăzeci de mucenici din Persida;- Sfintei Cuvioase Platonida;- Sfinților doi Mucenici din Ascalon;- Sfanțului Cuvios Grigore Sinaitul;- Sfanțului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Mâine, facem pomenirea Sfanțului Mucenic Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

loading...

Popular