Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,11 aprilie,2021. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox,11 aprilie,2021. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie 5

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787. La vârstă de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureștilor. La cererea duhovnicului său, pe dată de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic.

La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Acesta episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urmă incendiului din 1847.

Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.Printre înfăptuirile sale de seama se numără și Mănăstirea Frasinei. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Această bornă a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire.

Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitală tipografilor”.

A fost îngropat, după dorința să, la Mănăstirea Cernica, în tindă Bisericii „Sfântul Gheorghe“.Pentru curatia vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 și 23 octombrie 1955.

Prăznuirea a fost fixată la dată trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viață să și felul zugrăvirii chipului sau. Moaștele Sfântului Calinic se află la mănăstirea Cernica.

Troparul Sfântului Calinic de la Cernica

De Dumnezeu purtătorule, Părintele nostru Calinic, povățuitorule al călugărilor, podoabă cuvioăilor și laudă arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi și făcătorule de minuni, cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în Ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace și mare milă.

Învierea lui Lazăr

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Florii. Din Evanghelii aflăm că Lazăr era fratele Martei și al Mariei și locuia în Betania. Această localitate se află în Țară Sfânta și este așezată pe una din culmile pietroase din sud-estul Muntelui Măslinilor.

În zilele care au premers Patimii Sale, Hristos se află dincolo de Iordan, în Pereea, într-un ținut pustiu. Aici va primi vestea că Lazăr era grav bolnav și că este așteptat să-l vindece.

Evangheliile nu menționează ce boală avea, însă, fără îndoială era o boală fără vindecare. Hristos nu pleacă spre Lazăr, decât după două zile de la aflarea acestei vești. Ajunge în Betania, împreună cu ucenicii Săi, în cea de-a patra zi de la moartea lui Lazăr.

Calendar creștin-ortodox,11 aprilie,2021. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie 6

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Antipa, episcopul Pergamului;

– Sfântului Farmutie;

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

calendar ortodox

Advertisement

Popular