Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox,1 iulie, 2022. Sfântul Leontie de la Rădăuți; Sfinții Cosma și Damian, doctorii fără de arginți

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox. 1 noiembrie 2018. Sfinții Cosma și Damian, doctori fără de arginți

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Sfântul Leontie a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, primind numele Lavrentie. După o vreme se retrage în sihăstrie, unde a construit un schit ce avea să-i poarte numele: „Schitul lui Lavrentie“.

Pravilă pentru obștea de aici era următoarea: hrană o singură dată în zi, la asfințitul soarelui, afară de sărbători; somn de trei-patru ore pe noapte, iar de la miezul nopțîi până dimineață – priveghere în biserica, după rânduiala Sfântului Munte și tradiția pustniceasca.

Pe locul unde a fost „Sihăstria lui Lavrentie“, astăzi se află satul Laura, comună Vicovul de Sus, din județul Suceava.Potrivit unor istorici, Sfântul Leontie ar fi ajuns chiar episcop la Rădăuți, în timpul domniei lui Alexandru Vodă cel Bun, dar spre bătrânețe s-a retras din scaunul episcopal. Zaharia Kopistenski, cel care îi scrie viață, îl numește „făcător de minuni”.

Așa ne putem explică de ce în vechime stradă de azi Bogdan Vodă din Rădăuți, unde se află și ctitoria domnitorului, se numea „Drumul Sfântului”. Tradiția spune că a fost duhovnicul Sfântului Daniil Sihastru.A fost înmormântat în biserica de lemn a schitului, iar mai târziu, datorită cinstirii sfintelor sale moaște de credincioși, acestea au fost mutate în Catedrala din Rădăuți.

Prin anul 1639 o ceață de răufăcători a jefuit orașul Rădăuți. Tradiția spune că monahii, aflând de venirea talharilor, au ascuns moaștele Sfântului chiar sub locul unde erau depuse, în naos, în față tabloului votiv al ctitorilor mănăstirii.

O serie de cercetări arheologice efectuate între anii 1974-1977 a scos la iveală moaștele sale. În anul 1991 ele au fost așezate într-o raclă spre a fi cinstite de credincioși.În ședința sinodală din 20 iunie 1992 s-a hotărât canonizarea să oficială. Prăznuirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți se va face în fiecare an, pe 1 iulie.

Troparul Sfântului Leontie de la Rădăuți

Cu ostenelile nevoințelor duhovniceșți toată viață ti-ai petrecut-o și, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie și cu frică de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roagă-L, Sfinte Ierarhe Leontie, să mântuiască sufletele noastre.

SFINȚII MUCENICI COSMA ȘI DAMIAN, DOCTORII CEI FĂRĂ DE ARGINȚI (1 iulie)

După rasarirea cea trupească a Domnului nostru Iisus Hristos, pretutindeni se auzea, că un lucru oarecare de mirare, de viață tuturor sfinților mucenici ai lui Hristos, pentru că pu­terea Mântuitorului s-a făcut minunată întru ei. Asemenea este de mirare tuturor îndrăzneala cu care ei se împotriveau ighemonilor.

Dintre unii că aceia au fost și aceștia, de care ne este acum cuvântul, Sfinții răbdători de chinuri: Cosma și Damian, amândoi frați după trup. Ei s-au născut în Roma cea veche, dintr-un tată și o maică, și au crescut în dreapta credință. Aceștia, învățând meșteșugul doctoricesc, tămăduiau toate bolile și toate neputin­tele.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:- Sfinților Mucenici, doctori fără de arginți, Cosma și Damian;- Cuviosului Petru, patriciul;- Sfântului Mucenic Potit, pruncul;- Sfântului Mavrichie.Mâine, facem pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și serbăm Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular