Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 9 septembrie, 2021. Sfinții Ioachim și Ana

Published

on

Calendar creștin-ortodox 9 septembrie 2019. Sfinții Ioachim și Ana

Sfințîi Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria – care a născut-o pe Salomeea, Elisabeta – mama Sfântului Ioan Botezătorul și pe Ana – cea care a născut-o pe Fecioara Maria.

Lipsa copiilor îi făcea pe Ioachim și Ana să fie priviți că fiind blestemați, pentru că în societatea iudaică, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască. După rugăciuni îndelungi, celor doi li s-a dăruit o pruncă: Fecioara Maria.

Țînând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, căci Cel ce S-a născut din ea nu e o persoană omenească deosebită de cea dumnezeiască, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu, putem afirmă fără reținere că Ioachim și Ana sunt bunicii lui Hristos.

Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârstă de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.

Sfințîi Părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în calendarul nostru cu o zi specială, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniți pururi în slujbele noastre pentru că apolisul sau otpustul fiecărei slujbe se termină cu această invocare „Pentru rugăciunile sfinților drepților părinților Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluiește-ne pe noi”.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Onufrie de la Mănăstirea Sihăstria Voronei;- Sfântului Cuvios Chiriac de la Tazlău;- Sfântului Mucenic Severian;- Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul;- Sfântului Hariton;- Sfinților Părinți care au participat în Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.

Mâine, facem pomenirea Sfintelor Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora.

calendar ortodox

Advertisement
loading...

Popular