Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 9 iunie, 2022. Sfântul Chiril al Alexandriei

Published

on

Calendar creștin-ortodox: Sf. Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal. A fost ales întaistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, după 4 zile de la moartea unchiului sau.

Sfântul Chiril al Alexandriei a combătut învățătură lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și altă omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria.

Această învățătură contrară Sfintei Scripturi, ducea la concluzia că Maică Domnului nu poate fi numită „Născătoare de Dumnezeu“, ci „Născătoare de om“.Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu.

Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște că om din Fecioara Maria, Maică Domnului este „Theotokos“, „Născătoare de Dumnezeu”.Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431, recunoaște în mod oficial titlul de „Theotokos” Maicii Domnului.

Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintelor cinci fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria și Enata;- Sfântului Sfințitului Mucenic Alexandru, episcopul Brusei;- Sfântului Cuvios Chir;- Sfântului Mucenic Anania;- Sfântului Columba;- Sfintelor trei fecioare mucenițe din Hio.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Timotei, episcopul Prusei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular