Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 8 noiembrie, 2022. Soborul Sfinților Mihail și Gavriil

Published

on

[post-views]

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este prăznuit pe 8 noiembrie. Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mana o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu că dreptatea

Să să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: „Să stam bine, să stam cu frica, să luam aminte!”, restabilind ordinea.

Potrivit Tradiției, la judecata de la sfârșitul chipului acești lumi, morții vor învia la glasul trâmbitei sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul vestii milei dumnezeiești fata de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în vesminte sacerdotale, purtând în mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care Biserica Ortodoxa îi prăznuiește pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane. Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să îi ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotrivă răului.

Troparul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, că niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus.

 

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor puterilor cereşti

Mai marilor Voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorilor Dumnezeieştii Slave, povăţuitorii oamenilor şi Căpeteniile îngerilor, cereţi pentru noi ceea ce este de folos şi mare milă, ca nişte mai mari Voievozi ai celor fără de trup.

Mâine, Biserica face pomenirea Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular