Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 8 iunie, 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat

Published

on

Calendar creștin-ortodox, 8 iunie, 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat 1

Sfântul Teodor Stratilat este prăznuit pe 8 februarie, în vreme ce pe 8 iunie facem pomenirea mutării sfintelor sale moaște din cetatea Eracliei în Evhaita.

Sfântul Teodor Stratilat a viețuit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost supus la multe chinuri pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor. După cinci zile de temniță, este răstignit asemeni lui Hristos.

I-au fost pironite mâinile și picioarele, iar trupul i-a devenit țintă tinerilor arcași. Noaptea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și l-a făcut sănătos. În urmă acestei minuni, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. I s-a tăiat mai târziu capul, din porunca împăratului Liciniu.

Amintim că înaintea muceniciei sale, Sfântul Teodor a lăsat următoarele porunci în testamentul pe care i l-a lăsat lui Varus, ucenicul sau: „În Evhaita să îngropi trupul meu, în pământul strămoșilor mei.”

Sfântul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfântului Teodor: În orașul Karast de lângă Damasc se află o biserica închinată Sfântului Teodor Stratilat. Când Sărăcinii au cucerit Damascul, un grup de sărăcini s-au instalat în biserica cu nevestele și copiii lor.

Acolo, în frescă, se află pictat chipul Sfântului Teodor. Unul dintre sărăcini a tras cu o săgeata și a lovit chipul Sfântului în față. De îndată, din față Sfântului a început să curgă sânge. Curând după aceea, toți sărăcinii aceia au pierit în acea biserica.

Troparul Sfântului Teodor Stratilat

Cu numirea oștirei celei adevărate, purtătorule de chinuri al cerescului Împărat, voievod prea bun te-ai făcut, Teodore. Căci cu armele credinței te-ai oștit înțelepțește și ai biruit cetele dracilor și purtător de biruință viteaz te-ai arătat. Pentru aceasta, pe tine cu credință pururea te fericim.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfinților Martiri Nicandru și Marcian;- Sfintei Mucenițe Caliopia;- Sfintei Cuvioase Melania;- Sfântului Cuvios Atre;- Sfântului Mucenic Marcu;- Sfântului Cuvios Naucratie;- Sfântului Mucenic Teofan.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular