Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 6 noiembrie, 2021. Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox. 6 noiembrie 2018. Sfântul Pavel Mărturisitorul

Sfântul Pavel Mărturisitorul, originar din Tesalonic, a fost secretar și diacon al Sfântului Alexandru. Când patriarhul Alexandru a fost întrebat pe patul morții pe cine dorește să lase pastor în urmă să, a răspuns: „De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să va învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile că sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel”.

Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.

Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni și nici de Constantiu (337-361), împărat arian. A fost scos din scaun și nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va întâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de Constantiu.

Este repus în scaun la insistențele împăratului apusean Constantin al ÎI-lea, fratele lui Constantiu. După moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, în Armenia. Aici, pe când se află la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul sau.

În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost aduse la Veneția.

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Luminând pe pământ, că o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

Tot în această zi, facem și pomenirea:- Sfântului Varlaam Hutinski;- Sfântului Cuvios Luca;- Sfântului Mucenic Nicandru;- Sfântului Pavel cel nebun pentru Hristos.

Mâine, facem pomenirea Sfinților 33 de Mucenici din Melitina.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular