Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 5 noiembrie, 2022. Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 5 noiembrie, 2022. Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi 1

Soții Galaction și Epistimi au viețuit în timpul împăratului Deciu (249-253). S-au născut în cetatea Emesiei, din Fenicia. Levchipia, mama lui Galaction, stearpă din fire, a rămas însărcinată după ce a primit Sfântul Botez.

Ea a trecut la cele veșnice când Galaction a împlinit vârstă pentru căsătorie. După nașterea lui Galaction, a primit botezul și tatăl sau.

Acesta l-a logodit cu Epistimi, o față pagana. Deși Galaction nu a dorit căsătoria, a reușit să o convingă pe Epistimi că trebuie să se boteze și împreună, au ales calea călugăriei.

Nu au mai ieșit din mănăstirile lor și nu s-au mai văzut unul cu celălalt decât înaintea morții lor mucenicești.

În timpul persecuției împotriva creștinilor, Galaction a fost adus înaintea tribunalului și biciuit pentru credința sa în Hristos. Când Epistimi a aflat că logodnicul ei, Galaction, este în chinuri, a alergat la el și l-a implorat să o primească și pe ea în împărtășirea de chinurile pentru Domnul.

Plângând pentru biciuirea lui Galaction, tortionarii au biciuit-o și pe ea sălbatic. După alte chinuri, aceștia le-au tăiat mâinile, picioarele și apoi capetele.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Apostoli din cei șaptezeci: Ermeu, Lin, Gaie, Filolog și Patrova;- Sfinților Domnin, Timotei, Teofil, Teotim, Doroteu, Eupsihie, Carterie, Silvan și Pamfil;- Sfântului Apostol Hermes;- Cuviosului Grigorie Mărturisitorul, arhiepiscopul Alexandriei;- Sfinților Mucenici Castor și Agatanghel.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular