Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 5 februarie, 2021. Sfânta Mucenita Agata

Published

on

Calendar creștin-ortodox, 5 februarie, 2021. Sfânta Mucenita Agata 1

Sfânta Mucenita Agata s-a născut în cetatea Panormos, din insula Sicilia. Potrivit izvoarelor istorice, Sfânta Agata era foarte frumoasă și foarte bogată.

A fost cerută în căsătorie de dregătorul Cvintian, însă, a refuzat pentru că a ales să trăiască pentru Hristos. Este încredințată unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul că această să o facă să lepede credința în Hristos.

Având în vedere că nu a dat curs cererii în căsătorie și că nu a renunțat la renunțat la credința în Hristos, va fi supusă la mai multe chinuri. Din acestea amintim că i-a fost tăiat pieptul, cu un clește de fier.

Despre vindecarea sa în chip minunat, aflăm din Sinaxarul zilei din 5 februarie:

„La miezul nopții i s-a arătat Sfântul Apostol Petru, cu chipul bătrân și cinstit, purtând în mâinile sale multe doctorii. Iată, eu stăteam și priveam la tine în ceasul acela, când ai răbdat chinurile și am cunoscut că este cu putință să se tamaduiasca pieptul tău; pentru aceea am și venit aici”.

Sfânta mucenita Agata a răspuns: „Eu niciodată n-am obișnuit trupul meu cu nici un fel de doctorie, și acum mi se pare că nu se cade a strica obiceiul cel bun, păzit din tinerețe”.

Bătrânul i-a zis: „Și eu sunt creștin și nădăjduiesc să te tămăduiesc; am venit la tine, deci nu te rușina de mine”.

Sfânta i-a răspuns, zicând: Tu eșți bărbat, iar eu fecioara, deci cum voi putea că fără de rușine să-mi descopăr pieptul înaintea ta? Voiesc mai bine să rabd înainte durerea rănilor mele, decât să mă golesc înaintea ochilor bărbătești.

Multumescu-ti, cinstite părinte, căci pentru mine ai venit aici, vrând să tamaduiesti rănile mele, însă să știi că doctoriile cele făcute de oameni nu se vor apropia de trupul meu niciodată”.

Iar bătrânul i-a zis: „De ce nu voiești să te tămăduiesc?” Sfânta a răspuns: „Am pe Domnul meu Iisus Hristos, Care le tămăduiește pe toate și care, cu voia și cu cuvântul Sau, ridică pe cei căzuți. Acela, de va voi, poate să mă mântuiască și pe mine, roabă Să cea nevrednică”.

Apostolul a zâmbit puțîn și i-a zis: „Acela m-a trimis la tine, fecioară, pentru că eu sunt Apostolul Sau; deci, fii acum tămăduită”. Zicandu-i acestea, s-a făcut nevăzut. Sfânta Agață privind apoi la trupul sau, a văzut că toate rănile erau tămăduite.

Sfânta Mucenita Agata a trecut la cele veșnice în temniță. Datorită vindecării sale, este considerată a fi ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.

Troparul Sfintei Mucenite Agata

Mielușeaua Ta, Iisuse Agata, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă rastignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, că să împărătesc cu Tine; și mor pentru Tine, că să viez pentru Tine; ci că o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Tie.

Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Mucenite Teodula;- Sfântului Cuvios Polieuct, patriarhul Constantinopolului;- Sfântului Cuvios Teodosie din Scopelon;- Sfântului Mucenic Antonie Atenianul.

Mâine, 6 februarie, facem pomenirea Sfântului Vucol, episcopul Smirnei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

loading...

Popular