Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 4 iulie, 2022. Sfântul Andrei Criteanul

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox 4 iulie 2018. Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Sfânta Cuvioasă Marta

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Din viață să, aflăm că micuțul Andrei nu a vorbit până la vârstă de 7 ani, când într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaintalnita.

La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. După numai câțiva ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirmă acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului.

În timpul în care a stat în capitală Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei.

Moare în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îl cinstește în dată de 4 iulie. Nu trebuie însă confundat cu Sfântul Andrei cel din Cretă sau “Calivitul”, praznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirica în 766.

Sfântul Andrei Criteanul – scrieri întâlnite în cărțile liturgice

Andrei Criteanul este cunoscut că unul dintre cei mai de seama și mai prolifici creatori de canoane și imne, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gândirii.

El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăînță) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește de două ori în Postul Mare, astfel: unele părți, la Pavecerniță Mare din primele patru zile ale Postului, și, în întregime, în a cincea săptămâna, în cadrul slujbei Utreniei.

Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) și pentru unele sărbători în afară Postului:

Triode la Pavecerniță în Duminică Floriilor, apoi triode la utrenie: luni, marți, miercuri și joi, în Săptămâna Patimilor.

Canoane la Învierea lui Lazăr, în Duminica Mironositelor, la Nașterea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul și la Zămislirea Sfintei Ana.

Stihiri la Întâmpinarea Domnului, la Înălțarea Sfintei Cruci, la Nașterea lui Hristos, la Sfințîi Apostoli Petru și Pavel și la Sfântul Apostol Andrei.

Tot Sfântului Andrei îi sunt atribuite Canonul de pocăînță către Domnului Iisus Hristos și Canonul rânduielii la ieșirea sufletului.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfântului Simeon;- Sfântului Andrei Rubliov;- Sfântului Sfințitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;- Sfântului Mucenic Teodot;- Sfântului Mucenic Donat, episcopul Leviei;- Sfintei Mucenite Chiprila;- Sfintelor Aroa și Luchia;- Sfintei Asclipia;- Sfântului Sfințitului Mucenic Teofil;- Sfântului Cuvios Menighi.â

Mâine facem pomenirea Sfântul Cuvios Atanasie de la Aton.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular