Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 28 iulie, 2022. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 28 iulie, 2022. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena 1

Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena fac parte din primii șapte diaconi ai Bisericii. Hirotonirea lor în treaptă de diacon este relatată în Faptele Apostolilor (6,1-6).

Ceilalți trei diaconi sunt: Ștefan, Filip și Nicolae. Sfântul Ștefan nu este prăznuit în această zi, pentru că este sărbătorit pe 27 decembrie. Nicolae nu se numără printre ei pentru că a căzut în erezie, iar Filip este pomenit de Biserica pe 11 octombrie.

Prohor a fost hirotonit episcop în Nicomidia și l-a însoțit pe Sfântul Apostol Ioan pentru o vreme, în insula Patmos.Nicanor a primit mucenicia în ziua în care Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre.Timon a fost episcop în Bastoria, o cetate din Arabia.

Potrivit unei tradiții, Timon a murit răstignit în această cetate.Parmena a vestit Evanghelia Domnului în Macedonia. A murit că mucenic, la sfârșitul domniei împăratului Traian (98-117).

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Eustatie din Ancira;- Sfântului Mucenic Acachie cel Nou;- Sfintei Mucenițe Drosis;- Cuvioasei Irina din Capadocia;- Cuviosului Pavel, întemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Calinic.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular