Connect with us

Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 28 august, 2021. Sfântul Moise Etiopianul

Published

on

Calendar creștin-ortodox, 28 august, 2021. Sfântul Moise Etiopianul 1

Sfântul Cuvios Moise a fost de neam etiopian. Este cinstit pe 28 august. Sfântul Moise a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptăților sale, a fost alungat.

Sfântul Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia.

După o vreme, cuprins de o mustrare de conștiința pentru relele săvârșite, părăsește ceață de tâlhari și se retrage într-o mănăstire.

Aici își va plânge păcatele săvârșite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfranarii care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare.

Atât de aprinsă a fost lupta să cu acești demoni, încât le-a spus fraților săi: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțîn de n-am căzut din făgăduință monahiceasca”.

După șase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele și gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul.

Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut și ceasul și felul morții. Într-o zi el le-a zis ucenicilor lui să fugă că să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși.

Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, că să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult, și se cuvine că acum să-și ia plata pentru relele lui, după cuvântul: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52).

Așadar, Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au voit să îl lase singur, și au venit tâlhării și i-au ucis pe toți șapte. Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârstă de 75 de ani.

Când Sfântul Ioan Casian și Sfântul Gherman ajung în pustia Sketica pentru sfaturi duhovnicești, îl întâlnesc pe avva Moise Etiopianul și îl întreabă: „Care este scopul vostru și ce țintă ultima ați avut înainte de a veni aici?” Aceștia au răspuns: „Pentru Împărăția cerurilor”.

Iar Ava Moise a zis: „Bine ați răspuns în ce privește țintă ultima, dar care e scopul de la care, nicicum abatandu-ne, putem să ajungem la Împărăția cerurilor?

În privința aceasta n-ați răspuns“. Iar după ce au mărturisit că nu știu, le-a răspuns Bătrânul: „Ținta ultima a făgăduinței noastre este, cum ați zis, Împărăția lui Dumnezeu, iar scopul fără de care este cu neputință a ajunge la sfârșitul acela este curatia inimii.

Deci spre acest scop trebuie să fie îndreptată mintea noastră totdeauna, iar când s-ar întâmplă să se abată inima noastră puțîn din calea cea dreapta, îndată să o întoarcem, indreptand-o spre scopul urmărit, că după o rigla a zidarului”.

Troparul Sfântului Moise Etiopianul

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Moise, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Diomid și Lavrentie;- Dreptului Iezechia, regele;- Sfintei Ana Prorocita, fiica lui Fanuel;- Sfinților treizeci și trei de Mucenici din Iraclia.

Mâine, serbăm Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (zi de post).

calendar ortodox

Advertisement
loading...

Popular