Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 27 noiembrie, 2022. Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

Published

on

[post-views]
Calendar creștin ortodox. 27 noiembrie 2018. Sfântul Mucenic Iacob Persul

Sfântul Iacob a trăit în secolul al IV-lea, în cetatea persană Bitlava. Din cauza prieteniei sale cu Izdegherd, împăratul perșilor, Iacob ajunge să jertfească zeilor.

Ca urmare a lepadarii credinței în Hristos, mama sa îi scrie: „O, ticălosule! Pentru ce ai lăsat pe Dumnezeu, Împăratul cerului, pentru cinstea omenească? Căci făcând după plăcerea împăratului acestuia vremelnic, ai pierdut viața cea fără de moarte.

Și slujind împăratului acestuia stricăcios, te-ai lepădat de Cel nestricăcios. Ai schimbat adevărul pe minciună, lăsând credința în Hristos și ai primit înșelăciunea diavolească”.

Citind de mai multe ori scrisoare din partea mamei sale, și-a zis în sine: „Știu ce voi face, că să nu piară până în sfârșit sufletul meu. Voi petrece bătând neîncetat în ușa milostivirii lui Dumnezeu, până când îmi va deschide; căci știu că-mi va deschide, pentru că este Îndurat și Milostiv și nu voiește moartea păcătosului, ci primește cu bucurie pe cei ce se pocăiesc”.

Pentru că mărturisește în fața împăratului că este creștin, împăratul poruncește să i se taie mădularele. Înainte de a fi supus chinurilor Sfântul Iacob s-a rugat, zicând:

„Doamne Dumnezeul meu ascultă-mă pe mine robul Tău și căutând din înălțimea cea sfânta a Ta, da-mi tărie și putere în ceasul acesta pentru că să rabd durerile acestea și să-mi răsplătesc cu sângele meu greșeală, căci mă lepădasem de Tine făcătorul și Stăpânul meu.

Acum îmi pare rău de această și mă întorc la Ține, Dumnezeul meu. Mărturisesc Preasfant numele Tău și-mi pun sufletul meu pentru Ține. Iar Tu, Doamne, trimite-mi ajutorul Tău spre răbdare, că să vadă vrăjmașii Tăi și să se rușineze, căci Tu, Doamne, m-ai ajutat și m-ai mângâiat”.

După ce i-au fost tăiate degetele de la o mâna, Sfântul Iacob a zis: „Păstorii, când tund oile, tunzând partea din dreapta, oare lasă pe cea din stânga netunsa? Eu sunt oaie a turmei lui Hristos, care m-am dat în mâinile voastre pentru Domnul meu, că să-mi tundeți mădularele mele că pe o lână; acum având mâna cea dreapta tunsă, o voi cruța pe cea stânga? Nu voi cruța nici unul din mădularele mele; ci mă voi dezbracă de trupul meu stricăcios, pentru că să mă îmbrac într-unul nestricăcios”.

După ce a rostit aceste cuvinte, i s-au tăiat și degetele de la mâna cealaltă, de la picioare, mâinile, ca în cele din urmă să i se taie capul.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat către Dumnezeu.

Pentru aceasta în pătimirea ta cunună ai luat şi te-ai suit către Scaunul Împăratului Ceresc al lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Iacov. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul

Îndemnat fiind de bună soţia ta, ca cel cu suflet răbdător şi de înfricoşătoarea judecată temându-te, porunca perşilor şi îngrozirea ai surpat-o, Sfinte Iacob şi te-ai arătat mucenic minunat, la trup ca o viţă fiind tăiat.

Tot în această zi, facem pomenirea:
– Sfântului Cuvios Pinufrie;
– Sfântului Cuvios Natanail de la Nitria;
– Sfântului Moise din Palestina.

Mâine, 28 noiembrie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Ștefan cel Nou.

Advertisement

Popular