Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox 26 Aprilie 2020! Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis

Published

on

Calendar creștin ortodox 26 aprilie 2018

Sfântul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei, pe vremea împăratului Liciniu. Acesta din urmă, fiind căsătorit cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina, a îndrăgit una din slujnicele soției sale, pe fecioara Glafira. Această i-a mărturisit totul împărătesei, care a trimis-o pe fecioara departe de curtea imperială de la Nicomidia.

Ajungând Glafira în cetatea Amasia, a fost întâmpinată și primită cu bunătate de Episcopul Vasile, împreună cu alți creștini. Ea a dăruit toți banii pe care îi primise de la împărăteasa, bisericii din Amasia. Aflând Liciniu unde a ajuns slujnica, a poruncit să fie aduși din Amasia atât Sfântul Vasile, cât și fecioara Glafira.

Între timp, Glafira însă a murit, iar soldații l-au adus în față lui Liciniu numai pe episcopul Amasiei. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfântul Vasile a fost omorât prin tăierea capului și aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserica.

Troparul Sfântului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei

Indreptator credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe ține turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru această ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Vasile, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Glafira;

–  Sfintei Cuvioase Iusta;

loading...

Popular