Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 21 septembrie, 2022. Sfântul Proroc Iona; Sfântul Apostol Codrat

Published

on

[post-views]

Sfântul proroc Iona este cinstit pe 21 septembrie. Sfântul Iona era fiul lui Amatie. Mama acestui proroc Iona, fiind văduvă, petrecea în Sarepta Sidonului.

Această văduvă a hrănit pe Ilie proorocul în vreme de foamete; mai ales ea a fost hrănită de dânsul, că vadră de făînă n-a scăzut şi urciorul cu untdelemn nu s-a împuţinat în casă ei prin venirea proorocului. Atunci Iona, fiind prunc mic, s-a îmbolnăvit şi a murit.

Sfântul Apostol Codrat a făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. A viețuit în secolul al ÎI lea și a vestit Evanghelia în Atena și Magnesia.

Prin predică să, a stins focul jertfelor păgânești și a zdrobit idolii. Dar, după cum întunericul urăște lumina, tot astfel și păgânii l-au urat pe Sfântul Codrat.

L-au bătut cu pietre, l-au aruncat în temniță și l-au înfometat până ce și-a dat sufletul în mâinile Domnului. A trecut la cele veșnice în timpul împăratului Adrian (117-138).

Sfântul Codrat a scris o Apologie a creștinismului și i-a dat-o împăratului Adrian. Această carte l-a atins atât de mult pe Adrian, încât a dat ordin încetării oricăror persecuții împotriva creștinilor, afară de situația vinovăției lor din cauza unei crime civile.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Iona Savaitul;- Sfântului Mucenic Eusebie;- Sfinților Mucenici și frați Eusebie, Nestavu și Zinon;- Sfinților Meletie și Isachie, episcopii Ciprului;- Sfântului Mucenic Prisc și a sfinților șase mucenici, paznicii împăratului Maximian.

Calendar creștin-ortodox, 21 septembrie, 2022. Sfântul Proroc Iona; Sfântul Apostol Codrat 5

Mâine, facem pomenirea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement

Popular