Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 20 iulie, 2022. Sfântul Ilie

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 20 iulie, 2022. Sfântul Ilie 1

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos.

Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorarii lui Baal.

Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi pe când era retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb; datorită rugăciunii sale, Dumnezeu oprește ploaia timp de trei ani și jumătate; înmulțește făînă și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și îl învie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfă adusă de el lui Dumnezeu; a înlăturat cultul zeului Baal; l-a văzut pe Dumnezeu în isihie, (vântul liniștit); a fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.

Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gură peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și protoparintele monahismului creștin.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Ilie, patriarhul Ierusalimului;- Sfântului Flavian al ÎI-lea, patriarhul Antiohiei;- Sfântului Ilie Chavchavadze (cel Drept), din Georgia;- Înnoirea Bisericii Botezatorului Ioan, de la Mănăstirea Studion, din Constantinopol.

calendar creștin-ortodox

Advertisement
loading...

Popular