Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 2 august, 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Arhidiacon Ștefan

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 2 august, 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Arhidiacon Ștefan 1

Sfântul Arhidiacon Ștefan este pomenit în fiecare an pe 27 decembrie. Pentru că a proclamat într-un mod public și solemn divinitatea Mântuitorului, a fost dat morții.

Moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan au fost duse spre îngropare de către Gamaliel, în satul Cafargamala, de lângă Ierusalim.

Gamaliel, renumitul învățător al legii evreiești, va primi credință în Hristos și tot el va fi cel care îl va înmormânta și pe Nicodim, prietenul lui Ștefan, care a plâns la mormântul Sfântului Ștefan până a murit.

După sute de ani, Gamaliel s-a înfățișat de trei ori în vis lui Lucian, preotul din Cafargamala.

Mișcat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh și luând binecuvântare, a venit cu oameni și a dezgropat oasemintele sale.

Moaștele Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan au fost mutate cu procesiune în Sion și înmormântate într-o biserica ridicată de boierul Alexandru. Când acest boier a murit, i s-a făcut un sicriu de chiparos asemenea cu cel al sfântului și a fost îngropat lângă mormântul Sfântului Ștefan.

Iuliana, soția boierului Alexandru, dorind să ia trupul bărbatului ei și să-l ducă în țară să, la Constantinopol, fiind cuprinsă de pronia dumnezeiască a lăsat sicriul soțului, și vărsând multe lacrimi, a luat raclă sfântului.

Racla a fost așezată de împăratul Constantin în palatul împărătesc.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Aflării moaștelor Sfinților Mucenici Maxim, Dada și Chintilian;- Sfințirii Bisericii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan;- Sfântului Mucenic Foca;- Binecredinciosului împărat Justinian cel Mare.

Mâine facem pomenirea Sfinților Isachie, Dalmat și Faust

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular