Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 13 septembrie, 2022. Sfântul Ioan de la Prislop. Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim

Published

on

[post-views]
Calendar creștin-ortodox, 13 septembrie, 2022. Sfântul Ioan de la Prislop. Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim 1

Sfântul Ioan de la Prislop, originar din Silvașul de Sus, a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peștera din apropierea Mănăstirii Prislop.

Această mică peștera a fost săpată de către sfânt, în malul stâncos și adânc al pârâului Silvut, fiind cunoscută cu numele de „chilia” sau „casă sfântului”. În acest loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulți ani, luptându-se cu bărbăție cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce își sapă cu dalta o fereastră în peretele chiliei. Un vânător l-a împușcat crezând că este un animal sălbatic.

Sfintele sale moaște s-au păstrat multă vreme în peștera de la Prislop, unde veneau credincioșii din împrejurimi și se închinau. În prezent nu se cunoaște unde se află moaștele sale. Părintele Ioanichie Bălan în „Patericul românesc”, susține că este probabil că moaștele sfântului să fi fost duse la Tismana, la Bistrița Olteană, la Curtea de Argeș sau Cozia, care au fost dintotdeauna atât de legate de credincioșii și mănăstirile Transilvaniei.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Troparul Sfântului Ioan de la Prislop

Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ioan de la Prislop

Jugul nevoinţelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peşteră nevoindu-te, cu răceala pietrei te-ai împrietenit şi podoabă pustniciei ai dobândit. Pentru aceasta cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, laudă Prislopului.

Tarnosirea bisericii din Ierusalim

În ziua de 13 septembrie a anului 335 a avut loc sfințirea bisericii ridicată de Constantin cel Mare deasupra Mormântului Domnului, în prezența mai multor episcopi participanți la Sinodul de la Tyr, din iulie 335.

Menționăm că în anul în 326 au fost dărâmate templul închinat lui Venus și statuia lui Jupiter, ridicate de împăratul Hadrian deasupra Sfântului Mormânt. Alegerea zilei sfințirii pe 13 septembrie este legată de faptul că în această zi a fost inaugurat templul lui Jupiter.

Prin acest act era scoasă în evidență biruință creștinismului asupra păgânismului. Însă, a fost aleasă ziua de 13 septembrie și pentru că în 335 se sărbătorea Tricenalia sau 30 de ani de domnie a împăratului, iar împăratul Constantin dorea să mulțumească lui Dumnezeu pentru victoria din 324 împotriva lui Liciniu și pentru că l-a randuit să conducă întregul imperiu.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfințirii Bisericii Învierii lui Hristos de la Sfântul Mormânt (Ierusalim);- Sfinților Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton și Seleuc;- Sfântului Sfințitului Mucenic Corneliu, sutașul;- Sfinților Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian și Valerian;- Sfântului Cuvios Petru din Agreia;- Sfintei Mucenițe Ketevan, regina Georgiei;- Sfântului Mucenic Ciprian al Cartaginei;- Sfântului Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.

Mâine, 14 septembrie, sărbătorim Înălțarea Sfintei Cruci..

Calendar Ortodox

Advertisement
loading...

Popular