Connect with us

ALERTĂ. Agenția Națională Antidrog nu are un plan de combatere a traficului și consumului de stupefiante

Published

on

ALERTĂ. Agenția Națională Antidrog nu are un plan de combatere a traficului și consumului de stupefiante 1

Strategia Națională Antidrog,  haos generalizat!

Centrul Internațional antidrog și pentru Drepturile Omului, CIADO România, privește cu multă îngrijorarea situația existența la Agenția Națională Antidrog. Perpetuarea sine-die a interimatului managementului instituției, nu face altceva decât să slăbească de facto eficientă instituțională.

”Suntem profund îngrijorați de soarta Programului de interes național (PIN), ce de peste 5 ani nu își produce efectele, ceea ce a creat  o reală și justificată animozitate a societății civile față de MAI și ANA. Agenția doar mimează dorința de aplicare a PIN, real făcând tot posibilul de a nu-l aplică. Creșterea prevalentelor la nivelul tuturor categoriilor de droguri, atrage o mare îngrijorare în rândul părinților, Agenția ignorând fenomenul încă din 2010.

Constatăm de peste 8 ani inexistentă unor programe macro, targetate profilului psihologic al tânărului secolului XXI. Resursele financiare pentru prevenirea consumului de droguri în ultimii 10 ani, alocate prin PIN, în baza H.G, au fost doar pe hârtie și nu și real alocate.

La nivelul ministerelor, autorităților administrației publice centrale și locale precum și CPECA (structuri teritoriale ăla ANA) Strategia Națională Antidrog și cele 2 Planuri de Acțiune (2013-2019), au o eficientă nerelevantă. CIADO România are toate datele de la Consiliile Județene, primăriile și ministerele responsabile cu aplicarea Strategiei, ce confirmă procentul de ineficientă.

Din perspectiva Strategiei Naționale Antidrog 2021, ce trebuie adoptată în august 2020, pentru a-și produce efectele reale în ianuarie 2021, considerăm că trebuie urgent soluționată problema conducerii ANA. Un nou interimat nu va da randament. PIN-ul și PN-ul impun modificări esențiale de abordare.

Personalul Agenției trebuie evaluat întrucât este unul amorf, plafonat din cauza inactivitatii reale de peste 7 ani. CPECA trebuiesc regândite, întrucât cu 1-2 oameni/județ, statul doar plătește salarii, eficientă fiind mult sub nivelul acceptabil.CPECA nu are logistică, resurse financiare și umane suficiente și în multe situații nici voință.

Rugăm Ministerul Afacerilor Interne să comunice public următoarele;

  1. Resursele financiare alocate prin HG, Programului de Interes Național (PIN), pentru programele de prevenire și asistență, există în mod real sau doar virtual? Cum explicați că s-a alocat doar 30.000 euro pentru un program nerelevant că dimensiune din total suma de 2,7 milioane euro?
  2. Cum justifică MAI și ANA că timp de 5 ani, procedurile privind PIN, au fost greșit interpretate fiind asociate Legii 500 și nu Legii 350? Cine răspunde?
  3. Solicităm Agenției Naționale Antidrog că raportat la ultimul Raport al Curții de Conturi să explice public, de ce cu bună știință nu a aplicat recomandările privind individualizarea costurilor pentru fiecare acțiune prevăzută în Planul de Acțiune?
  4. Care au fost recomandările scrise adresate de ANA și CPECA, autorităților administrației publice centrale și locale de aplicare a Planului de Acțiune? Recomandări făcute în calitate de coordonator a politicilor naționale antidrog.
  5. Care este bugetul alocat pentru Programul de Interes Național – 2020. Agenția Națională Antidrog, demarează consultări cu societatea civilă, dar nu cunosc bugetul ce va fi aprobat de Ministerul Afacerilor Interne”, spune pentru NewsTeam.ro, Gigel Lazăr președintele executiv CIADO.

Directorul CIADO trage un semnal de alarmă: Consumul de droguri a explodat în România. Statul este vinovat

loading...

Popular