Connect with us

Justiție

LOVITURĂ! Adrian Năstase în Război cu Klaus Iohannis! Îl dă pe mâna judecătorilor

Published

on

LOVITURĂ! Adrian Năstase în Război cu Klaus Iohannis! Îl dă pe mâna judecătorilor 1

Curtea de Apel București a suspendat săptămâna trecută procesul deschis de fostul premier Adrian Năstase în care cerea judecătorilor să anuleze decretul nr. 1059 din 11 decembrie 2019, semnat de președintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Cazul a fost supendat până când Curtea Constituțională va soluționa o excepție de neconstituționalitate ridicată de Adrian Năstase. Decizia de suspendare a judecății este cu recurs.

Această vine după ce în luna noiembrie, Curtea de Apel București a sesizat CCR, la solicitarea lui Adrian Năstase. „Admite cererea formulată de reclamant,scrie ziare.com.

În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea 47/1992, sesizează Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 17 lit. a din OUG 11/1998 și ale prevederilor art. 51 lit. a Legea 29/2000, în raport de dispozițiile art. 1 alin. 3 și 5, art. 16 alin.1 și 2, art.21si art. 52 din Constituție, corelate cu art. 1 alin. 3 și 5 din Constituție. Fără cale de atac,” este mînuță judecătorilor, conform portalului instanțelor.

Art 17, lit. a) din OUG 11/1998 pentru reinstituirea Ordinului național Steaua României: „Calitatea de membru al Ordinului național Steaua României se poate pierde în următoarele situații: condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsa privativă de libertate.”

Art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații al României: „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situații: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate.”

Adrian Năstase susține că aceste prevederi încalcă mai multe drepturi și liberatati consfințite în Constituție, cum ar fi egalitatea în drepturi, accesul liber la justiție și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Decorațiile, retrase

În 2002, când era premier, Adrian Năstase a fost decorat de președintele de-atunci, Ion Iliescu, cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce. Este și motivul pentru care anul trecut, pe 1 decembrie, a fost invitat la recepția oficială organizată de Klaus Iohannis, stârnind un val de critici la adresa Președinției.

Totuși, la sfârșitul lunii decembrie, Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decorațiilor unor persoane condamnate penal. Este vorba despre Adrian Năstase, Bucur Gheorghe, Mitrea Miron Tudor, Mucea Dorinel Mihai, Mencinicopschi Gheorghe, Cuteanu Emilian, Severin Adrian, Voiculescu Dan, Mantog Ionel, Muntean Mircia, Anghel Gh. Cristian și Jianu Irina Paula.

Năstase: „Un gest meschin”

Dintre toți cei care au rămas fără decorații, Adrian Năstase a reacționat cel mai dur, într-o postare pe blogul sau, și a spus că gestul făcut de șeful statului este meschin și nejustificat.

„Klaus Iohannis a început să construiască România normală anunțând că a decis să-mi retragă Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale.

Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere națională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul sau meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, a scris Năstase.

În plus, a transmis că realizările sale de pe vremea în care se află la Palatul Victoria nu vor putea fi șterse din istorie. Năstase anunță încă de atunci că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial va lua „măsurile cuvenite”.

Fostul premier susține în continuare că cele două condamnări ale sale au avut, de fapt, obiective politice și că a primit de la români „decorația” lor.

„Românii mi-au acordat însă decorația lor, în condițiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, același procent la alegeri că și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea Guvernul Iohannis…

Condamnarea mea în 2012 că și cea din 2014 au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când în când, felul în care am fost condamnat prin raționamente logico-juridice și în lipsa unor probe directe în Dosarul afișelor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea în dosarul Zambaccian cu probe – corpuri delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior de Trezoreria americană.

Chiar și Băsescu, somat de clienții săi politici (cunoscuții intelectuali) să-mi retragă decorația (legea oferă președintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat să spună Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (știa el ce spune). Năstase nu și-a vândut țară. Electoratul îți poate ierta asta”.

loading...

Popular