Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 15 iunie, 2022. Sfântul Proroc Amos

Published

on

Calendar creștin ortodox 15 iunie 2018. Sfântul Proroc Amos; Sfântul Mucenic Isihie; Fericiţii Augustin şi Ieronim

Sfântul Proroc Amos s-a născut în satul Tecoa de lângă Betleem și a trăit în secolul al VIII lea i.Hr. A păzit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, până la alegerea să că proroc. Începutul prorocirii lui a fost pe vremea împăratului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, și în vremea împăratului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria. Amos l-a certat pe regele Ozia și pe preoțîi lui păgâni pentru închinarea la idoli și a întors poporul de la închinarea la vieții de aur.

Îi vestește lui Amaziah, căpetenia preoților păgâni, că asirienii îi vor ucide fiii și pe regele lui Israel, profeți care s-au și întâmplat.

A fost lovit cu toiagul în frunte de fiul preotului idolesc. Își va da duhul în satul Tecoa.Facem precizarea că Sfântul proroc Amos nu este tatăl lui Isaia. Amos, tatăl lui Isaia, a fost din seminția împăraților Iudeii, s-a născut și a petrecut în Ierusalim, pe când prorocul Amos a fost de neam sărac, din cetateaTecoa. Mai mult, tatăl lui Isaia nu se numără printre proroci și nici nu a primit moarte de mucenic.

Troparul Sfântului Prooroc Amos

A proorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Amos

Curăţindu-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Proorocule Amos, ai primit de sus harul proorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Dula;- Soborului Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu de la Maranachiu;- Sfântului Mucenic Narsi;- Sfântului Fortunat;- Sfântului Apostol Ahaic;- Sfântului Apostol Ștefan;- Sfântului Mucenic Isihie;- Cuviosului Ortisie;- Sfintei MuceniȚe Gravs.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Tihon, episcopul Amatundei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Advertisement
loading...

Popular